A sport, néha sérülésekkel jár…

Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem egyforma mértékben áll fenn a különböző sportágaknál, ilyen szempontból a csapatsportok a legkockázatosabbak a gyakori testi kontaktus miatt.

Magyarországon a sportbalesetek száma évről-évre nő, nagyrészük a labdajátékok során (futballban, a kézilabdában és a röplabdában) következik be, de előkelő helyen áll a síelés is, csakúgy, mint a küzdősportok. Az élsportolók sokszor komoly sportsérüléseket kockáztatnak meg a jobb eredmény reményében.

A versenysportolókkal szembeni egyre növekvő elvárások miatt gyarapodik a sportsérülések, balesetek száma, holott ezek jelentős része megfelelő felkészüléssel, körültekintéssel megelőzhető lenne.

Mik a leggyakoribb sérülések? A rendszeres testmozgás az egészséges életmód része, de sportágtól függően vitathatatlanul kisebb-nagyobb kockázattal is jár. A leggyakoribb akut sportsérülések közé tartozik a bokaficam, a combizom rándulása, illetve az izomszakadások. A túlzott megerőltetésből, tartós terhelésből is adódhatnak komoly, krónikus sérülések, például fáradásos csonttörés, ízületi kopás, krónikus térdfájdalom, sarokfájdalom, stb. Mit tegyünk, ha megtörtént a baj? Mikor kell orvoshoz fordulni? Meddig fog tartani a kényszerpihenő? Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló sportsérüléseket, így minden kérdésre választ kaphat. Cikksorozatunkból kiderül, mely sérülések milyen sportágakban fordulnak elő a leggyakrabban, milyen tünetekkel járnak, és hogyan kezelhetők.
22/1 A leggyakoribb sportsérülések
22/2 Az Achilles-ín gyulladása
22/3 A külső bokaszalag szakadása
22/4 Fáradásos törés (stressztörés)
22/5 Sarokcsont sarkantyú
22/6 Golfkönyök
22/7 SI ízületi blokk
22/8 Kiment hüvelykujj
22/9 Csonttörés
22/10 Porcsérülések
22/11 Izomgörcs
22/12 Keresztszalag sérülések
22/13 Futó térd
22/14 Körülírt porchiány
22/15 Izom(rost)szakadás
22/16 Elülső térdfájdalom
22/17 Sípcsont fájdalom
22/18 Nyáktömlő gyulladás (bursitis)
22/19 Vállficam 22/20 Úszóváll (rotator tendinitis)
22/21 Teniszkönyök
22/22 Izomhúzódás

a részletekért kattints ide: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/13736/a-leggyakoribb-sportserulesek