Nem csak finom, de sportolói szempontból roppant hasznos gyümölcs: a dinnye.

Ha csak meghalljuk a nevét, rögtön azokra a forró nyári napokra gondolunk, amikor élvezettel harapunk a friss, hideg görögdinnye szeletbe.

Magyarország éghajlata (legalábbis ezidáig) kedvez a dinnyetermesztésnek, nem véletlen hogy augusztus derekán már szinte ingyen lehet hozzájutni „úton-útfélen”.

Ki gondolná, hogy nyári dinnyeigényünk összefüggésben van a folyadékveszteséggel, hiszen keresve sem találunk még egy olyan magas víztartalmú gyümölcsöt, mint ezt. Érdekessége, hogy a cukortartalom miatt a benne lévő folyadékot szervezetünk hatékonyabban fel tudja használni. Bármilyen furcsa is, de az ún. izotóniás sportitalok cukortartalma arányaiban megfelel a görögdinnyében lévővel, mi több, még a nátriummennyiség is azonos. A kálium tekintetében kissé elbillen a mérleg a dinnye javára, bár ez a szívbetegek, lúgosító étrendet követők, méregtelenítő kúrán résztvevők szempontjából sokkal kedvezőbb tulajdonság.

Külföldi irodalom (Yeager szerk., 1999) felhívja a figyelmet a dinnye folsav- és B-vitamin-tartalmára is. Mindkét vitamin létfontosságú az idegrendszer számára, az aminosavak szintéziséhez, ezért kifejezetten előnyös, ha a várandós kismamák is bőséggel fogyasztják.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a dinnye lékeltetését, a darabolt dinnyék árusítását, vásárlását a járványügyi szakértők egyenesen az orosz ruletthez hasonlítják, vagyis csak szerencse kérdése, hogy a gyakori trágyázással termelt gyümölcs héján megtelepedett baktériumok „eltalálják-e” a szervezetedet, vagy sem. Ha volt „töltény” a pisztolyban, vagyis a kórokozó bejutott a szervezetedbe, akkor jön pl. a vérhasfertőzés (amely az egyik „legkomolyabb” az összes, bélrendszert érintő fertőzés közül).
Ne lékeltess, és – ha lehet – ne vásárolj felezett, negyedelt görögdinnyét sem. Egyébként a magukat dinnyeszakértőknek tartók általában két módszerre esküsznek, amikor a legédesebbet, legérettebbet akarják kiválasztani. Az egyik a kocogtatás, a másik a dinnye szárának szemrevételezése. Ha az még zöld, akkor a gyümölcsöt éretlenül „szüretelték” le, így feltehetőleg cukortartalma is hagy némi kívánnivalót maga után.
Épp az előbbiekben emlegetett baktériumfertőzés elkerülése végett tanácsos a hazacipelt gyümölcsöt a hűtés és kiporciózás előtt folyóvízzel alaposan átmosni. (a kiegészítés forrása: divany.hu)